У дорозі з дітьми

15.01.2014 11:53

Малята дуже радіють поїздкам, але почуваються у транспорті не завжди комфортно. Адже їм, таким непосидючим, доводиться тривалий час обмежувати себе в рухах. А ми, дорослі, збираючись в дорогу, не завжди дбаємо про те, щоб і дитина, і ми самі почувалися комфортно в автобусі, електричці, поїзді. А ще часто з прикрістю для себе впевнюємося, що забули щось украй потрібне. Починаємо швидко шукати вихід із цього, нервуємо, й час нашої подорожі та перебування у транспорті стає справжньою мукою і для нас, і для інших пасажирів. А можна ж зробити так, щоб далека дорога була для всіх приємною, а для нас самих та дітей — цікавою.

Збираючись їхати відпочивати, обов'язково:

1. Вдягніть на дитину кілька "шарів" одягу, щоб у разі потреби можна було роздягнути її, а коли стане холодно — знову вдягнути. Це запорука того, що вона почуватиметься добре й не застудиться.

2. Тримайте під рукою шапочку, яка убезпечуватиме голівку малюка від сонячних променів, а за прохолодної вітряної днини захищатиме від холоду.

3. Візьміть із собою питну воду, щоб можна було у будь-який час угамувати спрагу, а в разі потреби— помити руки.

4. Не забудьте про засоби гігієни (мило, зубну пасту та щіточку, паперові серветки, туалетний папір тощо).

5. Потурбуйтеся про свої харчі. Адже невідомо, де, коли і якої якості їжу ви зможете купити. Обов'язково візьміть миті фрукти й овочі та продукти з тривалим терміном зберігання.

6. Подбайте про похідну аптечку, оскільки в дорозі дитина може погано почуватися або й зазнати травми. В аптечці мають бути: перекис водню, вата, йод, лейкопластирі, нашатирний спирт, знеболювальне, засоби від шлункових розладів та ін.

7. Щоб дитина мала чим зайнятись у дорозі, візьміть для неї: улюблену іграшку; журнал або книжку;

невеличкий альбом та олівці (чи фломастери); дорожні ігри (мінішахи, нарди тощо).

8. Візьміть фотоапарат — зроблені під час подо­рожі знімки вашої дитини будуть доброю згадкою для вас, а згодом стануть історією родини.

 

Під час мандрівки ніколи:

не читайте дитині нотацій;

не повчайте її;

не сваріть;

не звинувачуйте її в тому, що вже сталося;

не згадуйте минулих прикрощів.

Краще:

пригадайте разом із дитиною приємні веселі моменти з попередньої подорожі;

розкажіть їй цікавинки з власних дитячих мандрівок;

спостерігайте з нею за навколишнім пейзажем, знаходьте у ньому щось незвичне, варте уваги;

розкажіть дитині щось цікаве про місцевість, у якій ви перебуваєте або куди їдете (історичний факт, легенду, вірш), чи разом придумайте казку, пофантазуйте;

грайте з дитиною у дорозі, наприклад:

у кольори — спостерігаючи за пейзажем, називайте якийсь колір, а дитина нехай знайде його у довкіллі й назве предмет (потім поміняйтеся ролями);

у геометричні фігури — називайте якусь фігуру, а дитина нехай знайде в довкіллі й назве предмет такої самої форми (потім поміняйтеся ролями);

у гру "Про все на світі" — називається якесь слово, останній звук його буде першим у наступному слові і т.д.

Використовуючи все це під час подорожі, ви переконаєтеся, якими приємними, цікавими й незабутніми будуть години, проведені в дорозі. Тож подорожуйте на здоров'я! •