Обережно: ожеледиця!

15.01.2014 11:45

пам’ятка

населенню щодо дій у надзвичайних ситуаціях

ОЖЕЛЕДИЦЯ

Рекомендації щодо заходів безпеки перед виходом із будинку:

-     Прикріпіть на підбор вашого взуття перед виходом шматочки поролону                   (за розмірами підбора) або лейко-пластиру; наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і підбір (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть піском (на один-два дні вистачає); натріть наж-дачним папером підошву перед виходом, а краще-прикріпіть його на підошву (але від води піщинки наж-дачного паперу рано або пізніше обсипаються).

-     Пам’ятайте, що кращим для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м’якої основи та без високих каблуків.

-     Людям похилого віку краще у «слизькі дні» взагалі не виходити з дому. Але якщо потреба змусила, не соромтесь взяти палицю з гумовим наконечником або шипом. Пам’ятай-те, що дві третини травм старші 60 років люди одержують при падінні.

-     Прогулянки вагітних жінок в ожеле-дицю без супроводження – небезпеч-ні для здоров’я.

Як можна зменшити ризик травм у ожеледицю:

-     Ходіть, не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступаючи на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті вантажем.

-     При порушенні рівноваги - швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утримуватися на ногах.

 

-     У момент падіння згрупуйтеся, нап-ружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотіться – від цього удар пом’якшиться.

-     Не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки паді-ння, але і важчих травм, особливо переломів.

-     Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом.

-     Не ходіть краєм проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти і вилетіти на проїжджу частину дороги.

-     Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю.

-     Небезпечні прогулянки в ожеледи-цю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми найчастіше важкі, всупереч поширеній думці, що п’яний падає завжди вдало.

-     Якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини, - те-рміново зверніться до лікаря в трав-мпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслід-ками.

-     Щоб уникнути небезпеки, тримай-теся далі від будинків - ближче до середини тротуару. Взимку, особ-ливо у містах, дуже велику небез-пеку становлять бурульки. Най-більш небезпечні бурульки під час танення льоду та снігу.