Обережно: гриби!
пам’ятка населенню щодо дій у надзвичайних ситуаціях Гриби. |
Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити. Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов`язаних із вживанням грибів. Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду. Основні причини отруєнь: - вживання отруйних грибів; - неправильне приготування умовно їстівних грибів; - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; - вживання грибів, що мають двійники або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: “Усі їстівні гриби мають приємний смак”. “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний”. “Усі гриби в молодому віці їстівні”. “Личинки комах, хробаки й равлики не чіпають отруйних грибів”. “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”. “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”. “Отрута з грибів видаляється після кип`ятіння протягом кількох годин”. “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”. Перша допомога при отруєнні грибами. 1. Викличте швидку медичну допомогу. 2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 - 6 склянок кип`яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4 - 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. 3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно - сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. 4. З`ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. Забороняється: Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. Запам`ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров`я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя. |