Обережно: гриби!

15.01.2014 11:51

пам’ятка

населенню щодо дій у надзвичайних ситуаціях

Гриби.

Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.

Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов`язаних із вживанням грибів.

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

-     вживання отруйних грибів;

-     неправильне приготування умовно їстівних грибів;

-     вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

-     вживання грибів, що мають двійники або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

“Усі їстівні гриби мають приємний смак”.

“Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний”.

“Усі гриби в молодому віці їстівні”.

“Личинки комах, хробаки й равлики не чіпають отруйних грибів”.

“Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.

“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.

“Отрута з грибів видаляється після кип`ятіння протягом кількох годин”.

“Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

Перша допомога при отруєнні грибами.

1.    Викличте швидку медичну допомогу.

2.    Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 - 6 склянок кип`яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4 - 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3.    Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно - сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4.    З`ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам`ятайте:

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров`я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.